foto van een 360-graden camera

360-graden foto maken

Hoe maak je een 360-graden foto?

360-graden fotografie wordt steeds populairder en steeds meer mensen vragen zich dan ook af: hoe maak je een 360-graden foto? Dat deze vraag vaak wordt gesteld is niet gek, want de techniek is nieuw en de kennis over hoe je deze foto moet maken ligt niet voor de hand. Je kunt op drie verschillende manieren een 360-graden foto maken:

Maak een 360-graden foto met de Google Streetview app

Bijna iedereen is wel bekend met Google Streetview: het programma waarmee je bijna de hele wereld kunt bekijken, terwijl je achter je computer zit. Dankzij deze app kun je met je smartphone vrij gemakkelijk een 360-graden foto maken. Je doet dit op de volgende manier:

  1. Download en installeer de Google Streetview app op je smartphone
  2. Ga in de Google Streetview app naar het kopje “Privé”
  3. Klik onderin het scherm op “Camera openen”
  4. De Google Streetview-app opent nu de camera van je smartphone
  5. Volg de aanwijzingen en richt de camera op de stip (in totaal moet je 41 foto’s maken voordat het bolletje groen is)
  6. Schrik ondertussen niet als je foto’s er raar uitzien, want de foto’s moeten nog door de app aan elkaar worden “gelijmd”
  7. Druk op de groene bol waarin een vinkje is verschenen
  8. De foto’s worden door de app nu samengevoegd tot een 360-graden foto
  9. Je kunt onderin het scherm op de foto drukken om de zojuist gemaakte foto te bekijken (je kunt hier ook een plaats toevoegen van Google Maps om de foto aan toe te voegen.
  10. Gefeliciteerd! Je hebt een 360-graden foto gemaakt met je smartphone!

Je ziet dat het maken van een 360-graden foto best veel tijd kost. Het is dan ook aan te raden om hiervoor een 360-graden camera aan te schaffen. Hieronder lees je hoe je een 360-graden foto kunt maken met een 360-graden camera.

360 graden foto maken met een camera

Een 360-graden foto kun je ook maken met een hiervoor ontwikkelde camera. Een 360-graden camera is vaak voorzien van twee grote fisheye lensen, waardoor je met slechts een druk om de knop een mooie 360-graden foto kan maken. Er zit veel verschil tussen de verschillende camera’s, hierover lees je later meer in een andere blog. Momenteel zijn er meer dan 20 verschillende 360-graden camera’s met ieder hun eigen “specialiteit”.

De Insta 360 One X camera

Wil je wat hobbymatige ervaring opdoen met 360-graden fotografie? Dan kun je met een basis 360-graden camera prima uit de voeten. Met een hobbymatige camera van tussen de € 300,- tot € 400,- kun je al best mooie foto’s maken. Ik adviseer dan ook om eerst wat ervaring op te doen met een camera is een lagere prijsklasse. Je kunt daarna altijd nog uitbreiden als dit nodig is.

360-graden fotografie met een spiegelreflexcamera

Je kan ook met een “normale” spiegelreflexcamera 360-graden foto’s maken. Je hebt hiervoor een aantal dingen nodig:

Een statief
Om trillingen en bewegingen te voorkomen moet je gebruik maken van een statief. Met een spiegelreflexcamera maak je namelijk meerdere foto’s om deze daarna in daarvoor gemaakt software samen te voegen. Het is dus belangrijk dat elke foto op dezelfde hoogte en zonder trillingen wordt gemaakt.

Een fisheye lens
Een fisheye lens is niet persé benodigd, maar maakt het wel een stuk makkelijker om sneller tot een 360-graden foto te komen. Met een fisheye lens hoef je minder normale foto’s te maken om deze vervolgens samen te voegen tot een 360-graden foto. Met onze smartphone moesten we 40 foto’s maken, omdat de lens van onze smartphone geen hele grote delen van een ruimte vast kan leggen. De regel is als volgt: hoe meer “ruimte” je op een foto vast kan leggen hoe minder foto’s je nodig hebt om deze vervolgens via Stitch software aan elkaar te “lijmen”.

Stitch Software
Stitch software zorgt ervoor dat je gemaakte foto’s aan elkaar worden geplakt. Dit wordt bijvoorbeeld in het eerste voorbeeld (een 360-foto maken met je smartphone) gedaan door de Google Streetview app. Bij 360-graden camera’s zit de stitch-software in de camera en bij het maken van 360-graden foto’s met een spiegelreflexcamera zul je het dus zelf moeten doen.

Voor en nadelen:

De Google Streetview app

Voordelen:
– Laagdrempelig (je kunt zonder kosten makkelijk en snel een 360-graden foto maken)
– Snel en simpel
– Makkelijk te plaatsen via de app

Nadelen:
– Het maken van een foto kost veel tijd
– Het is moeilijk om een goede/kwalitatieve foto te maken

Een 360-graden camera

Voordelen:
– Ingebouwde stitching software zorgt er in bijna alle gevallen voor dat je een perfecte 360-graden foto maakt
– De bijgeleverde apps zijn vaak zeer gebruiksvriendelijke en maken het makkelijk om je foto’s te delen op Facebook, snapchat en Whatsapp

Nadelen:
– Duur om (als hobby) mee te beginnen (de eerste instapmodellen kosten al snel rond de € 300-,
– De ontwikkelingen in deze camera’s gaan hard, je camera is al snel weer oud en aan vervanging toe

Spiegelreflex camera:

Voordelen:
– Je kunt er zeer kwalitatieve en professionele 360-graden foto’s mee maken
– Je kunt deze camera ook nog inzetten om wat sfeer of andere bedrijfsfoto’s mee te maken

Nadelen:
– Het kost erg veel tijd om te leren
– De workflow is een stuk trager dan bij een 360-graden camera

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp Vragen? App ons